miercuri, 30 decembrie 2009

Brokeback Romania

Ma uit la un istoric facut de BBC despre Romania de la 1916 pana in zilele noastre. Incerc sa gasesc o coerenta in evenimente care sa mi se para ca s-ar putea transforma in cunostinte de istorie pentru copiii mei nenascuti.
E greu. Va fi un manual de istorie extrem de plictisitor. Cam ce sa sublinieze cu evidentiatorul roz, bietul adolescent? (Da, stiu, in 2030 nu va mai exista evidentiator roz de multa vreme, dar sa toleram speta, de dragul premiselor cunoscute)

- Adolescentul citind despre deschiderea dosarelor Securitatii, anul de glorie 1997.

1997 - Economic reform programme announced. Securitate files opened.


Adolescentul n-a prea priceput in viata lui ce-i aia Securitate, pentru el cel mai apropiat reper e James Bond... Cam cum e documentata perioada cu deschiderea acestor dosare, in istorie? ok...pun intrebari retorice


- Adolescentul constata ca face parte dintr-o tagma de uituci care se invart in cerc:

1990 - Elections confirm Iliescu as head of state. New government of Prime Minister Petre Roman embarks on reform programme.

2000 November-December - Ion Iliescu defeats far-right rival Corneliu Vadim Tudor to retake presidency. Leftist Adrian Nastase becomes prime minister in minority government.


Adolescentul isi explica astfel (eu sper ca poate!) tendinta sa de a-si lua fix acelasi tip de tricou, singurul care i-a placut, in toate culorile disponibile la raft. E in gena, nu e vina lui ci a societatii!

- Adolescentul citeste despre cum si-a castigat neamu' lui dreptul de a folosi banii altora:

2007 January - Romania and Bulgaria join the European Union, raising the EU membership to 27.


Se uita in jur, se scarpina in crestet stil Bula si isi aminteste ca a auzit ca neamu' lui a reusit sa absoarba in 2009 aproape 10% din fondurile europene care-i fusesera puse la dispozitie. E momentul in care va exclama politicos...WTF???!!!

- Adolescentul trece la partea de pasiune. Pasiune pentru bani, blonde si mai ales...pentru blonde cu bani...

2009 December - Incumbent President Traian Basescu declared winner of run-off election by very narrow majority. Emil Boc forms new coalition government.


Adolescentul are o revelatie: a descoperit cum poate ilustra intreaga istorie a tarii sale: romanul se da cu cercul, la propriu. Cu cercul vicios, cu precadere...

Asa ca adolescentul isi cauta cartea de istorie a neamului din partea tatalui, care incepe mai acatarii...Timeline: Poland

2 comentarii:

  1. Buna,

    Nu am gasit o adresa de mail unde sa iti scriem. Nu te intereseaza un link exchange cu site-ul nostru? Daca da, atunci contacteaza-ne si spune-ne cum sa te trecem.

    Mersi

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut!
    V-am raspuns printr-un mesaj pe sectiunea Contact, la voi pe site :)

    RăspundețiȘtergere