luni, 18 august 2008

Luna de poveste, sfioasa, dupa cortina


Noaptea trecuta a fost eclipsa partiala de luna. Cateva imagini mi-au fost trimise astazi, nu pentru a mi se face in ciuda ca nu am urmarit fenomenul, ci pentru a ilustra o experienta fascinanta, a altcuiva:). Imaginile pot fi regasite aici.
Din pacate, cunosc putine despre astronomie, iar eclipsele sunt relevante pentru multi din oamenii pe care ii cunosc doar ca si curiozitati (ma includ in aceasta categorie de "astro-necunoscatori").
Exista insa cateva articole in care fenomenul este explicat din punct de vedere stiintific (www.scienceline.ro), delimitand putin spectrul credintelor populare legate de "consumarea" Soarelui de catre Luna sau dragostea imposibila dintre astrii.
Asocia-voi, totusi, Luna cu o legenda citita prin anul I de facultate, in care era descris zborul frumoasei Chang E in Luna pentru ca nu mai putea suporta viata comuna pe care o ducea pe pamant. In palatul Lunii, Chang E n-a găsit decît un iepuraş care prepara medicamente şi un moş care tăia un copac. Amintindu-şi de viaţa fericită petrecută împreună cu soţul ei şi de sentimentele calde din lumea oamenilor, ea s-a simţit cuprinsă de singurătate.

Avem nevoie de povesti pentru a explica ceea ce nu intelegem. Avem nevoie sa credem ca stelutele cazatoare sunt mesagerii marilor sperante...pentru ca asa se coloreaza si se amplifica viata si experientele umane.

3 comentarii:

  1. crezi ca Chang E n-ar mai fi avut probleme de singuratate intr-o lume in care mosii prepara medicamente si iepurasii taie lemne?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma tem ca tocmai acolo a gasit adevarata singuratate...Exista un pret de platit si pentru stralucirea eterna:)
    Legenda este superba si o gasesti pe larg intr-o carte scrisa de Yuan Ke si tradusa in romana cu titlul "Miturile Chinei Antice" (se mai gaseste la anticariate).

    RăspundețiȘtergere
  3. am s-o caut. si poate am sa te gasesc

    RăspundețiȘtergere