duminică, 22 noiembrie 2009

Cetateanul roman la Paris e un incapatanat cu drept de vot

Sunt impresionata. Afara a plouat mocaneste ceva vreme, timp in care romanii de la Paris au stat cuminti in frig si au asteptat sa voteze. Sute de oameni. La ora 13, cand am ajuns eu, eram aproximativ 300 de oameni la coada. Am plecat pe la 15.30. Statul la coada = aproximativ 2h. Frigul indurat = ceva pilule de aspirina. Sentimentul ca lumii chiar ii pasa aici = priceless.

O degringolada totala la sectia de votare de la Ambasada Romaniei la Paris. "Muta gardu'"; "Ba lasa-l"; "Nu avem decat 5 stampile"...

Dureaza foarte mult votarea datorita faptului ca mintea gainii nu a functionat nici aici, nimic nu e computerizat, se completeaza datele votantilor de manuta, cu scarba deplina.
Romanii de aici sunt calmi si rabdatori. Pana la punctul cand se enerveaza pentru ca nimeni nu organizeaza nimic, nimeni nu incearca sa optimizeze nimic.
Un tip foarte haios, de etnie rroma, in fata mea, reactioneaza cu replica zilei:" E mai ceva ca la tigani. Da, io's tigan, ce radeti?"

Palatul Béhague este cu adevarat unul din cele mai frumoase palate ale Parisului. Arata calcat in picioare acum. Holul este neincapator, cabinele de votare sunt o gluma proasta. Singurul lucru care te calmeaza dupa frigul indurat si dupa ameteala totala cu care se desfasoara intregul proces, e zambetul pustilor ce ajuta la impaturirea buletinelor de vot pe care le introducem in urne...

Nu am prelucrat fotografiile. Vi le dau asa, la cald :)

Highlights:

- Florin Piersic e si el pe aici. Maestrul a votat la Paris.
- In drum spre Ambasada, toate afisele electorale sunt lipite abuziv pe stalpi si in statiile de autobuz. Cam toate au mutra lui Base pe ele.
- Cei ce stau la coada au opinii extrem de diverse. Majoritatea il hulesc pe Base si il compara cu Sarkozy. Imi spun ca francezilor le e jena cu presedintele lor pentru ca nu il cunosc pe Base, sa aiba termen de comparatie...
- E si presa romana aici, mai precis, Radio Romania Actualitati







6 comentarii:

  1. Iti multumim Diana pentru relaterea de la Paris... promta si la obiect mereu...:P

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu drag, de fiecare data cand mai prind votare intr-o tara straina :)) Sper sa nu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am stat 5 (cinci:P) ore la coada si nu am vazut pe nimeni incruntandu-se macar. Incredibila demonstratie de rabdare...

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Flavia Asta as spune si eu...e un calm la care nu ma asteptam si un test de rabdare foarte fain.

    RăspundețiȘtergere
  5. 1. Pentru Romania, marea problema va fi capabilitatea viitorului presedinte si a viitorului guvern de a reforma economia nationala si de a o integra rapid in noua structura a relatiilor economice globale in calitate de membru care aduce valoare adaugata. Clasa politica nu este capabila sa ofere Romaniei o echipa manageriala capabila sa rezolve aceasta problema.

    2. Campania a costat scump, iar sponsorii îi vor reaminti în şoaptă că ei sunt acolo. Dezbaterea s-a terminat, dar premierul şi preşedintele mai au un comunicat important de făcut: Români, lăsaţi portofelele deschise! Urmează taxe şi impozite importante pentru ţară!

    http://gandeste.org/general/presa-din-sua-despre-prezidentialele-din-romania/7643

    RăspundețiȘtergere