duminică, 14 februarie 2010

Leucemie si transplant in Romania - sau povestea oului si a gainii

Pentru a scuti ceva timp de cautare despre leucemie si transplant in Romania, l-am rugat pe Daniel sa-mi trimita ce adunase el.

Am primit explicatii clare si de bun simt de la Raluca, sotia lui Daniel. Le listez aici, pentru cine e interesat:



1. Despre leucemie. Leucemia este un cancer al sangelui. Forma acuta a leucemiei inseamna o proliferare exploziva a celulelor canceroase. Maduva incepe sa produca celule albe in mod necontrolat, iar aceste celule sufera mutatii. Din cauza mutatiilor, celulele nu pot sa-si mai indeplineasca functiile normale, adica sa produca celule albe sanatoase, trombocite si hematii. Astfel, sistemul imunitare este la pamant si orice infectie poate fi fatala.

2. Exista doua modalitati de tratament: chimioterapie sau transplant. Transplantul este indicat, in general, pacientilor cu risc mare de recadere. Desi transplantul nu elimina in totalitate probabilitatea recaderii, ultimele studii arata ca este cea mai buna varianta in multe cazuri.

3. Transplantul presupune mai multe proceduri: a) pretransplantul, b) transplantul propriu-zis si c) procedurile post-transplant. Pre-transplantul presupune administrarea unei doze intense de chimioterapie pacientului astfel incat maduva sa fie golita si sa nu mai produca nimic. Transplantul propriu-zis este o operatie foarte simpla, celulele stem recoltate de la donator sunt transferate pacientului. Complicatiile pot aparea dupa aceasta procedura cand organismul pacientului este predispus la infectii. De aceea, pacientul trebuie sa stea intr-o camera sterila o perioada medie de 3-4 saptamana pana cand maduva accepta noile celule si incepe sa produca ea insasi celule albe, hematii si trombocite. Procedurile post-transplant pot fi destul de complexe in functie de complicatiile pe care le dezvolta pacientul. Poate aparea asa numitul efect Grefa contra Gazda din cauza ca celulele stem primite de la donator pot ataca organele pacientului din cauza ca nu le recunosc. Aceste efecte, in functie de starea generala a pacientului, pot fi o cauza importanta de mortalitate.

4. In Romania se fac transplanturi din 2001, insa doar autologe (celulele stem sunt recoltate de la pacient) sau alogenice de la donatori inruditi compatibili 100%. Din pacate doar 1/4 dintre pacientii diagnosticati cu leucemie au sansa sa aiba un frate/sora compatibil/a 100%. Pentru acestia, Romania este o solutie. Pentru ceilalti insa, nu.
In Romania, exista 3 clinici unde se fac transplanturi de celule stem: Centrul deTransplant Medular Fundeni, Centrul de Transplant Medular din Tg Mures, Centrul de Transplant Medular din Timisoara. Nici una dintre aceste clinici nu are inca expertiza in a face transplant alogenic de la donator compatibil neinrudit. In principiu, este nevoie sa realizeze 10 transplanturi alogeneice intr-un an pentru a obtine expertiza internationala. La Timiosara dna doctor Margit Serban a inceput sa faca primele transplanturi cu donator compatibil neinrudit, dar doar la copii si asta de foarte scurt timp si in colaborare cu o clinica din Viena.
Insa nu este suficient. Romania trebuie sa aiba si un Registru National Al Donatorilor Voluntari de Celule Stem care sa fie conectat la Registrul International. Registrul international cuprinde 13 milioane de donatori astfel incat sansa de a gasi un donator compatibil neinrudit pentru pacient este mult mai mare.


5. Anul trecut o campanie intensa a contribuit la infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem. Din pacate, din sursele noastre, am aflat ca nu se poate cauta in acest registru. Lipsa fondurilor a impiedicat realizarea unui soft care sa permita cautarea in registru. Tot din lipsa fondurilor nu tuturor voluntarilor inscrisi li se face testul HLA (testul prin care testeaza compatibilitatea), astfel incat chiar daca avem 3-4 mil de voluntari, daca acestora nu li se face testul HLA, tot degeaba.
Procedura de donare de celule stem este neinvaziva. Donatorului i se recolteaza sange si i se face testul HLA. Daca este compatibil 100% cu pacientul, donatorului i se va administra un medicament prin care maduva sa va produce o cantitate mare de celule stem, care vor trece in sange. Apoi, donatorul va fi supus unui procedeu asemanator recoltarii de sange, doar ca va fi conectat un instrument mai complicat care ii va filtra sangele si va extrage de acolo celulele stem. E simplu, nu are efecte secundare, donatorul nu sufera vreo alta interventie gen anestezie si pleaca acasa aproape imediat dupa donare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu